Beiseguide

Terrasse (rekkehus/leiligheter)

Beis: Terrassebeis (vanntynnbar) i farge Jotun Schimmergrå.

 1. Fukt terrasse med vann. Deretter ruller du på terrasserensen hele terrasserensen (ikke terrasse vask). Husk denne fungerer litt som kaustikk soda, så barn og andre saker du er glad i trenger ikke å gjøre dette sammen med deg.
 2. La det virke 10-15 min for så deretter bruke en stiv kost/børste på langskaft til å børste kraftig i lengderetningen.
 3. Når du du er ferdig å børste, så bruk slange til å spyle ordentlig med mye vann. Ikke bruk høytrykksspyler, da det er stor risiko for at du drar opp tre fibrer og ødelegger terrasse bordene.
 4. La det tørke ordentlig. Om du føler at det ikke er ordentlig bleket ned, så kan man også gjenta behandlingen.
 5. Når det har tørket, så bruk langskaft med en slipekloss på for å slipe ned fiber som har reist seg. Det er også lurt med tanke på evt flis og små barn.
 6. Masker ordentlig og sørg for at du har arbeidsro, da det alltid er en fordel og beise hele terrassen når du er i gang.
 7. Deretter legg et strøk terrassebeis (vanntynnbar) i farge Jotun Schimmergrå. Ta gjerne to og to bord om gangen og gjennomfør hele lengderetningen før du går på de neste to bordene (Farge finnes hos alle malingsleverandører, men det kan være forskjell mellom fargene).

Tips:

 • Om du ønsker å få det mørkere/mer dekkende, så kan du legge to strøk. Her må du følge produsentens anvisning. Ofte må dette legges vått i vått og ikke etter at første strøk har tørket. Da bli strøk 2 bare liggende som en våt og seig masse på toppen.
 • Man kan få fargen hos alle leverandører, men merk at det kan bli nyanseforskjeller. Ta derfor en titt hos de som har beiset for å se hvilken variant du liker
 • Det er ofte kampanjer på slike produkter om dagen. Eventuelt så kan man med OBOS kort få 20 % rabatt hos Flügger.
 • Bruk gummihansker og gummistøvler når du renser terrassen
 • Nyttig verktøy: en 120mm pensel, en smalere pensel, rullekar til både rens og beis. Langskaft, stivbørstet kost og slipekloss. Sjekke yr.no og ikke gjør jobben når det skal regne om natten eller frost..
 • Det vil gå med ca 6-7 liter på terrassen oppe og nede. Eventuelt avtal med nabo om felles innkjøp.

 

Skillevegger/Rekkverk/Søyler (rekkehus)

Skillevegg/rekkverk:

Grunning: Flügger Classic 90 Grunnolje
Beis: Flügger Classic 96 i farge U-419 Dark Walnut

Søyler:

Beis: Jotun Trebitt Superbeis i farge 9054 Naturlig Eldet

 

 1. Her har det da foregått et omfattende beis valg i 2013. Noen har kommet i gang, så ta en titt hos de som har gjort det.
 2. Trevirket har stått eksponert i 3 år uten beskyttelse og man ser at det er på tide.
 3. Vask eventuelt med kraftvask eller liknende. Spesielt på de områder hvor det har oppstått begroning (skygge siden).
 4. Deretter slip lett over med slipekloss for å komme inn til friskere trevirke.
 5. Deretter bør det grunnes for å mette trevirket. Ved å grunne, så vil man også få en mer ensartet overflate, siden trevirke vil mettes før selve toppstrøket.
 6. Etter grunningen er påført (her har noen brukt Flügger Classic 90 Grunnolje) så er det beste å legge beisen vått i vått. (http://flugger.no/Maling/Utendoers/Trebeskyttelse/Grunnolje_90_Classic(F90%20C).aspx)
 7. Om man venter for lenge, så skal man egentlig grunne på nytt. Vi har også valgt å bruke en løsemiddelbasert beis til toppstrøket. Flügger Classic 96 i farge U-419 Dark Walnut.
 8. Husk – kun legg et strøk og ikke to !!
 9. Søylene som tilhører huset, skal også grunnes og beises, men i samme farge som huset. Jotun Trebitt 9054 Naturlig Eldet. Velg her gjerne Jotun produkt også, da det er det som er brukt på siste strøket på all vår bordkledning. Her var det Jotun Trebitt Superbeis som ble brukt. Denne er vanntynbar og man kan trygt dele en 3l med nabo av denne fargen. Dragere over inngangspartiet skal i samme farge som skilleveggene.

Tips:

 • Det vil gå med ca 5l grunning og 6 liter med beis.
 • 120mm pensel, lang skaft, en mindre pensel, rullekar, maskeringstape. Kjøp også en filtmatte til å dekke underlag med. Denne kan gjenbrukes og evt deles med andre.
 • Ta med en liter White Spirit også til å evt tørke opp søl av beis.
 • Følg alltid Produsentens anvisning for behandling.
 • Fargen som er valg på rekkverk og skillevegger fås kun hos Flügger

Skillevegger/Rekkverk/Sportsboder (leiligheter 1.etg)

Grunning: Jotun Visir Oljegrunning Klar
Beis: Jotun Trebitt Oljebeis/Lasyr – Burmateak 0623

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>